Menu

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Η αρχιερατική μήτρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ στη Σκήτη Καυσοκαλυβίων (ΦΩΤΟ)

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Ο οικουμενικός πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ (1878-1884, 1901-1911), ο επονομαζόμενος «Μεγαλοπρεπής», επισκεπτόταν συχνά την περιοχή της αγιορειτικής ερήμου.

Ειδικότερα, «το προσφιλές του προσκύνημα ήταν η Σκήτη των Καυσοκαλυβίων», κατά τον μακαριστό Γέροντα Γαβριήλ Διονυσιάτη[1]. Εδώ διέμενε κυρίως στην αρχοντική και φιλόξενη Καλύβη των Ιωασαφαίων[2], της οποίας άλλωστε το άνετο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου είχε εγκαινιάσει το 1887.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Παναγία οικονόμησε … Όρος 2014

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

 Τελευταία μέρα μας στο Όρος. Αφήσαμε γεμάτοι από  αναμνήσεις- εφόδια   το Σεράι και κατευθυνθήκαμε προς την πεφιλημένη Μονή της Φοβεράς Προστασίας.

Το Κουτλουμούσι, οικεία όμορφο και καταδεκτικό, σαν αγκαλιά Μητέρας φιλόστοργης. Αρχοντάρης πλέον ο Μοναχός Ι. Γερμανικής καταγωγής.

Διαβάστε περισσότερα...

Η επίσκεψη του παπα Δημήτρη Γκαγκαστάθη στο Άγιον Όρος

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Ποιός ήταν ο Γέροντας Δημήτριος Γκαγκαστάθης (†29 Ιανουαρίου 1975)

Στυλιανού Κεμεντζετζίδη -Θεολόγος-Συγγραφέα
Γεννήθηκε στις αρχές του αιώνος μας, και συγκεκριμένα γεννήθηκε το 1902 στο χωριό Πλάτανος, όπου αργότερα, επί 42 συναπτά έτη, εχρημάτισε ο καλός ποιμήν των λογικών προβάτων.

Διαβάστε περισσότερα...

Ιερό Λαυριωτικό Κελλί Αγίου Μηνά, Βίγλα (ΦΩΤΟ)

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Το Κελλί του Αγίου Μηνά, ευρίσκεται εις ύψος 250μ. πάνω από το νοτιο-ανατολικό ακρωτήριο της χερσονήσου του Άθωνος.

Στο θαλάσσιο σημείο αυτό, το 493 π.Χ. ο Μαρδόνιος απώλεσε το εν τρίτο του στόλου του, τριακόσια πλοία και είκοσι χιλιάδες στρατό.

Διαβάστε περισσότερα...

Η συμβολή του Αγίου Όρους στην ησυχαστική παράδοση του ρουμανικού μοναχισμού

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Ο 14ος είναι αιώνας σταθμός για τον ρουμανικό μοναχισμό, καθώς δέχεται την ευεργετική επίδραση του Αγίου Όρους.

Στις αρχές του αιώνα, ο Ρουμάνος ιερομόναχος όσιος Γερμανός, ανεχώρησε από τον Άθω για την πατρίδα του, όπου ίδρυσε μοναχική εστία στην τοποθεσία της σημερινής Μονής Νεάμτς.

Διαβάστε περισσότερα...

Αφιέρωμα στην Παράδοση του Αγίου Όρους

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Στα πλαίσια της διοργάνωσης των σεμιναρίων «Ξενόπουλος διδάσκει…», πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2014 στο Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς της Θεσσαλονίκης μια βραδιά αφιερωμένη στην Παράδοση του Αγίου Όρους.

Η artionrate, διοργανώτρια εταιρεία της Έκθεσης προϊόντων Αγίου Όρους και των σεμιναρίων για την τεχνική της αγιογραφίας υπό τον άρχοντα Αγιογράφο Κωνσταντίνο Ξενόπουλο ετοίμασε και την παράλληλη εκδήλωση – αφιέρωμα στην παράδοση του Αγίου Όρους.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ηλικία του Άθωνος

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Η ιστορία του ιερού Άθωνος, εν σχέσει προς τους κατοίκους και το θρήσκευμά τους, μπορεί να διαιρεθεί σε τρεις γενικά περιόδους:

Τον Άθωνα των μοναχών, το Άγιον Όρος (943 μέχρι σήμερα), και τον προμοναστικό Άθωνα, που διακρίνεται σε προχριστιανικό και χριστιανικό. Έχουμε δηλαδή: Ειδωλολατρικός Άθως, Χριστιανικός-προμοναστικός και Χριστιανικός-μοναστικός.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Γέρων Γαβριήλ ο Νεοσκητιώτης

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Άλλος ενάρετος και ευλαβής γέρων εις την Ιεράν αυτήν Σκήτιν ήτο ο γέρων Γαβριήλ, αντάξιος της θείας σκέπης και προνοίας.

Ούτος έζησεν εις την πλησίον του Κυριάκου καλύβην του Αγίου Χαραλάμπους, επιμελητής ακριβέστατος της πνευματικής εργασίας της νήψεως.

Διαβάστε περισσότερα...

Το παρεκκλήσι της Παναγίας Κουκουζέλισσας στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας (ΦΩΤΟ)

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Κατά την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου, (21 Νοεμβρίου/4 Δεκεμβρίου, πανηγυρίζει το παρεκκλήσιο της Θεοτόκου Κουκουζελίσσης ή Πορταιτίσσης, στην εσωτερική αυλή της Μεγίστης Λαύρας, όπου φυλάσσεται η ομώνυμη θαυματουργός εικόνα.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS
 
 
 
 

Αγιορείτικη Ζωή