Menu

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Πως φτιάχνουν τα κόλλυβα οι μοναχοί στο Άγιον Όρος

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Μνημόσυνο ξεχωριστό, στο Άγιο Όρος, δεν κάνουν στους μοναχούς. Μαζί με το κόλλυβο του Αγίου, βάζουν κι ένα μικρό πιατάκι με κόλλυβα για τους κεκοιμημένους.

Μνημονεύονται οι Ηγούμενοι της τελευταίας 100ετίας και οι ιερείς και μοναχοί της τελευταίας 30ετίας. Κόλλυβο γίνεται όποτε τοποθετείται στο ναό εικόνα για προσκύνηση.

Διαβάστε περισσότερα...

Ερημίτες Αγ. Όρους: Oι «κομάντος» της Θεοτόκου (Video + Φωτο)

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

15Τoυ Γιώργου Θεοχάρη

Εδώ, όλα είναι διαφορετικά, η φύση, οι άνθρωποι, τα έργα τους!

Η καθαρότητα της Ερήμου είναι τέτοια που αγγίζει τα εσώψυχα σου. Η ψυχή σου γαληνεύει και αναζητά να γευτεί την πληρότητα. Τους συναντήσαμε στα απόκρυμνα καλύβια τους και μας μίλησαν για τη ζωή τους.

Το ρεπορτάζ έκανε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ''Αγιορείτικου Βήματος'', Γιώργος Θεοχάρης μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA.

Διαβάστε περισσότερα...

Φωτογραφία της αποσπασθείσης σελίδας από το Βυζαντινό χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Το αξιόλογο βυζαντινό χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους το οποίο φυλασσόταν στο Μουσείο J. Paul Getty και το οποίο επαναπατρίστηκε ύστερα από δεκαετίες, διασώζει δώδεκα κοσμημένους κανόνες αντιστοιχίας των Ευαγγελίων, έξι διακοσμητικά επίτιτλα και τέσσερις ολοσέλιδες μικρογραφίες με πορτρέτα των Ευαγγελιστών.

Διαβάστε περισσότερα...

Μία περιήγηση στον Αθωνα του χθες (Video)

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Μπορεί τα χρόνια να περνάνε, όλα να αλλάζουν... άνθρωποι, πράγματα, καταστάσεις και γενικά ο κόσμος... αλλά μόνο μία περιοχή παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο.. το Άγιον Όρος, το Περιβόλι της Παναγιάς, το Σπίτι της Κυρίας Θεοτόκου.

Δείτε το βίντεο...

Διαβάστε περισσότερα...

Την αρχή αυτή, του «αβάτου», ακολουθούν πιστώς και ανεξαιρέτως οι Μονές του Αγίου Όρους

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Ο όρος «άβατον» γενικώς

Θεμελιώδης έκφανση της μοναχικής υποσχέσεως που δίνει κάθε μοναχός και μοναχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την κουρά του είναι και η υπόσχεση της σαρκικής εγκράτειας, της παρθενίας. Από τη συνθήκη αυτή απορρέει σειρά εκδηλώσεων και συνεπειών που συνήθως παρουσιάζονται με τον όρο άβατο.

Διαβάστε περισσότερα...

Άγιον Όρος, τοπίο ανθρώπων

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

«Ο γέροντας Νεκτάριος και ο υποτακτικός του Χριστόφορος αποφάσισαν μετά τη στρατιωτική τους θητεία να υπηρετήσουν ως ράφτες -ήταν το διακόνημά τους- στις Καρυές. Τα πενήντα χρόνια της κοινής τους πορείας περιγράφονται στο μοναδικό τους βλέμμα. Καιρό μετά, επιστρέψαμε με τις φωτογραφίες. Ο γέροντας είχε κοιμηθεί. Ο πρώην υποτακτικός και τωρινός γέροντας του κελιού συγκινήθηκε και μας οδήγησε με ένα νεύμα στον τάφο, έσκυψε κοντά στον σταυρό κρατώντας τη φωτογραφία στο χέρι και είπε: “Βγάλε μας μια τελευταία φωτογραφία παρέα”».

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Λειτουργικός κύκλος μιας ημέρας στο Άγιον Όρος

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Η νύχτα και ο έναστρος ουρανός κρατύνουν πάνω από τα κτίσματα του μοναστηριού. Είναι ώρα προσευχής, εγρήγορσης και ανάτασης της ψυχής προς τις θείες διακοσμήσεις.

Στις 7:30΄ με τη Βυζαντινή ώρα, ο εκκλησιαστικός θα σημάνει το πρώτο τάλαντο, θα ανάψει τις κανδήλες, τις λουσέρνες, τα φανάρια και τους φανούς του Καθολικού. Στις 7:45΄ σημαίνει το δεύτερο τάλαντο και στις 8:00΄ το τρίτο.

Διαβάστε περισσότερα...

Οπτικοακουστική ξενάγηση σε όλα τα αθωνικά Ιερά Καθιδρύματα στην 79η Δ.Ε.Θ. (ΦΩΤΟ)

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Με οπτικοακουστικά και εποπτικά μέσα το Κε.Δ.Α.Κ. ξεναγεί το κοινό στην 79η Δ.Ε.Θ στο έργο που επιτελεί στο Άγιον Όρος. Το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, (ΝΠΔΔ που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και εποπτεύεται από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης) συμμετέχει και φέτος -συστεγαζόμενο με το ΥΜΑΘ- στην 79η ΔΕΘ.

Διαβάστε περισσότερα...

O μοναχός Θεολόγος διαψεύδει τα όσα γραφτήκανε περί ανεμοστρόβιλου στο Άγιoν Όρος

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Με αφορμή τα όσα λέγονται, γράφονται και ακούγονται τις τελευταίες ώρες περί εικόνες αποκαλύψεως από τον διπλό ανεμοστρόβιλο στο Άγιον Όρος, ο Θεολόγος Μοναχός διαψεύδει κατηγορηματικά τα όσα γραφτήκανε.

Συγκεκριμένα είπε:

Διαβάστε περισσότερα...

Επαναπατρισμός βυζαντινού χειρογράφου από το Getty στην Ι.Μ. Διονυσίου Αγίου Όρους

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Ένα βυζαντινό χειρόγραφο, αριστούργημα του 12ου αιώνα, το οποίο προέρχεται από την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγ. Όρους και είχε κλαπεί το 1960, είχε περιέλθει σε ιδιωτικές συλλογές και, στη συνέχεια, το 1983, αποκτήθηκε από το αμερικανικό Μουσείο J. P. Getty στην Καλιφόρνια, επαναπατρίστηκε και θα εκτεθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS
presslogo1 (1).png
 
 

Αγιορείτικη Ζωή