Menu

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Πανήγυρις στο Ιερό Χιλανδαρινό Κελλί Γενέσιον της Θεοτόκου Μαρουδά (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Πανήγυρις τελέσθηκε προ ολίγων ημερών στο Ιερό Χιλανδαρινό Κελλί Γενέσιον της Θεοτόκου Μαρουδά.
Παρόντες ήταν πολλοί Αγιορείτες Μοναχοί αλλά και πλήθος προσκυνητών.

Δείτε το βίντεο από την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία…

Διαβάστε περισσότερα...

H Σκήτη του Προφήτη Ηλία στο Αγιο Ορος (ΦΩΤΟ)

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Μία από τις ιστορικότερες Σκήτες του Αγίου Ορους είναι αυτή του Προφήτη Ηλία.
Βρίσκεται δυτικά της κυρίαρχης Μονής του Παντοκράτορος, σε απόσταση 40λεπτών απ’αυτή και σε υψόμετρο 140 μ., σε θέση αμφιθεατρική και με θέα προς την θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα...

Άγιον Όρος: Μια χιλιόχρονη ιστορία

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Το όρος Αθως, το γνωστό σε όλους μας Αγιο Ορος, αποτελεί από τα τέλη του 10ου αιώνα το σπουδαιότερο κέντρο του ορθόδοξου μοναχισμού, και συγκαταλέγεται στα κορυφαία μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διαβάστε περισσότερα...

Πως φτιάχνουν τα κόλλυβα οι μοναχοί στο Άγιον Όρος

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Μνημόσυνο ξεχωριστό, στο Άγιο Όρος, δεν κάνουν στους μοναχούς. Μαζί με το κόλλυβο του Αγίου, βάζουν κι ένα μικρό πιατάκι με κόλλυβα για τους κεκοιμημένους.

Μνημονεύονται οι Ηγούμενοι της τελευταίας 100ετίας και οι ιερείς και μοναχοί της τελευταίας 30ετίας. Κόλλυβο γίνεται όποτε τοποθετείται στο ναό εικόνα για προσκύνηση.

Διαβάστε περισσότερα...

Ερημίτες Αγ. Όρους: Oι «κομάντος» της Θεοτόκου (Video + Φωτο)

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

15Τoυ Γιώργου Θεοχάρη

Εδώ, όλα είναι διαφορετικά, η φύση, οι άνθρωποι, τα έργα τους!

Η καθαρότητα της Ερήμου είναι τέτοια που αγγίζει τα εσώψυχα σου. Η ψυχή σου γαληνεύει και αναζητά να γευτεί την πληρότητα. Τους συναντήσαμε στα απόκρυμνα καλύβια τους και μας μίλησαν για τη ζωή τους.

Το ρεπορτάζ έκανε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ''Αγιορείτικου Βήματος'', Γιώργος Θεοχάρης μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA.

Διαβάστε περισσότερα...

Φωτογραφία της αποσπασθείσης σελίδας από το Βυζαντινό χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Το αξιόλογο βυζαντινό χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους το οποίο φυλασσόταν στο Μουσείο J. Paul Getty και το οποίο επαναπατρίστηκε ύστερα από δεκαετίες, διασώζει δώδεκα κοσμημένους κανόνες αντιστοιχίας των Ευαγγελίων, έξι διακοσμητικά επίτιτλα και τέσσερις ολοσέλιδες μικρογραφίες με πορτρέτα των Ευαγγελιστών.

Διαβάστε περισσότερα...

Μία περιήγηση στον Αθωνα του χθες (Video)

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Μπορεί τα χρόνια να περνάνε, όλα να αλλάζουν... άνθρωποι, πράγματα, καταστάσεις και γενικά ο κόσμος... αλλά μόνο μία περιοχή παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο.. το Άγιον Όρος, το Περιβόλι της Παναγιάς, το Σπίτι της Κυρίας Θεοτόκου.

Δείτε το βίντεο...

Διαβάστε περισσότερα...

Την αρχή αυτή, του «αβάτου», ακολουθούν πιστώς και ανεξαιρέτως οι Μονές του Αγίου Όρους

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Ο όρος «άβατον» γενικώς

Θεμελιώδης έκφανση της μοναχικής υποσχέσεως που δίνει κάθε μοναχός και μοναχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την κουρά του είναι και η υπόσχεση της σαρκικής εγκράτειας, της παρθενίας. Από τη συνθήκη αυτή απορρέει σειρά εκδηλώσεων και συνεπειών που συνήθως παρουσιάζονται με τον όρο άβατο.

Διαβάστε περισσότερα...

Άγιον Όρος, τοπίο ανθρώπων

  • Κατηγορία ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

«Ο γέροντας Νεκτάριος και ο υποτακτικός του Χριστόφορος αποφάσισαν μετά τη στρατιωτική τους θητεία να υπηρετήσουν ως ράφτες -ήταν το διακόνημά τους- στις Καρυές. Τα πενήντα χρόνια της κοινής τους πορείας περιγράφονται στο μοναδικό τους βλέμμα. Καιρό μετά, επιστρέψαμε με τις φωτογραφίες. Ο γέροντας είχε κοιμηθεί. Ο πρώην υποτακτικός και τωρινός γέροντας του κελιού συγκινήθηκε και μας οδήγησε με ένα νεύμα στον τάφο, έσκυψε κοντά στον σταυρό κρατώντας τη φωτογραφία στο χέρι και είπε: “Βγάλε μας μια τελευταία φωτογραφία παρέα”».

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS
presslogo1 (1).png
 
 

Αγιορείτικη Ζωή