Menu

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Μάριος Τόκας και η σύνθεση για την Παναγία στο Άγιον Όρος (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 27 Απριλίου συμπληρώθηκαν έξι χρόνια χωρίς τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα. Έργα του έχουν ερμηνεύσει τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, αλλά αυτό που δεν είναι σε πολύ κόσμο γνωστό είναι η μοναδική εμπειρία που είχε στο Άγιον Όρος. Εκεί σύμφωνα με μαρτυρίες όσων των γνώρισαν συγκλονισμένος από τα χειρόγραφα που βρήκε και μελέτησε, έγγραψε το συμφωνικό έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία»!

Ακούστε το: 

Διαβάστε περισσότερα...

Τα εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου (Video)

Η ζωή εν τάφω
κατετέθης, Χριστέ,
και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο,
συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην.

Η ζωή, πως θνήσκεις;
πως και τάφω οικείς;
του θανάτου το βασίλειον λύεις δε,
και του Άδου τους νεκρούς εξανιστάς.

Διαβάστε περισσότερα...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται (Video)

«Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός, και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα. Ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα. Βλέπε ουν, ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθείς, ίνα μη τω θανάτω παραδοθείς και της βασιλείας έξω κλεισθείς. Αλλά ανάνηψον κράζουσα· Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός ημών, διά της Θεοτόκου ελέησον ημάς».

Διαβάστε περισσότερα...

Νέα δισκογραφική δουλειά βυζαντινής μουσικής αφιερωμένη στη Χάλκη του Οικ. Πατριαρχείου

Κυκλοφορεί τη Μ.Δευτέρα η νέα δισκογραφική δουλειά με βυζαντινούς ύμνους από τον Πρωτοψάλτοη & Μουσικοδιδασκάλο Νίκο Αμοργιανό, αφιερωμένη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Χαιρετίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, προλογίζει ο στιχουργός, ποιητής & δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαδόπουλος, αφηγείται η ηθοποιός Μιμή Ντενίση & ερμηνεύει ο Solist του Κλαρίνου Βασίλης Σαλέας, ενώ συμμετέχει η Χορωδία "Βυζαντινές Φωνές". Μία πολυτελής έκδοση που δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα, αλλά σκοπό έχει να αναδείξει την μεγαλειώδη ιστορική, εθνική & πολιτιστική πορεία της Σχολής αυτής & του Γένους.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανέκδοτος κανόνας του Ευαγγελισμού που υπάρχει σε Αγιορείτικο κώδικα

1Aνέκδοτος κανόνας, κωδ. Δ 37, Μεγίστης Λαύρας,  ΙΓ′ αιών., και Sinaitic. gr
609, 106‐108 r.


      Ωδή α´, ηχ. π. β′ ως εν ηπείρω πεζεύσας 

α′.  Άρχων  των  άνω  ταγμάτων  φωτοειδής  προς  Παρθένον  σήμερον  απεστάλη  Μαριάμ· χαίρε νύμφη άμωμε βοών· μετά σού ο Πλαστουργός πάντων και Κύριος.Euaggelismos_tis_Theotokou_021
β′. Βούλομαι γνώναι τον ξένον σου ασπασμόν η Παρθένος έφησεν ανθρω-πίνης γαρ εστιν· ασυνήθους λέξεως χαράν· ποίαν έφησας είπε τρανώς διδάσκων με.
Διαβάστε περισσότερα...

Ύμνοι Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (video)

1Ύμνοι Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σε κερκυραϊκή ψαλτική...
Ψάλλει ο μακαριστός λόγιος πρωτοπρεσβύτερος, άριστος γνώστης της κερκυραϊκής ψαλτικής και επί δεκαετίες εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Κέρκυρας, π. Αθανάσιος Τσίτσας.

Το σπάνιο αυτό ηχητικό υλικό προέρχεται από το αρχείο του πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Βλάχου, ιερατικού προϊστάμενου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος.
Διαβάστε περισσότερα...

Ύμνοι από τον Βυζαντινό χορό της Πολυφωνικής χορωδίας Πατρών (video)

1Ο Βυζαντινός χορός της Πολυφωνικής χορωδίας Πατρών, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών κ. Ιωάννου Κόττορου, ψάλλει βυζαντινούς ύμνους στην εκδήλωση του Παραρτήματος Πατρών της ΠΕΘ, για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 στην αίθουσα της Διαδικείου Σχολής Λαού Πατρών.

Δείτε το βίντεο...
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS
presslogo1 (1).png
 
 

Αγιορείτικη Ζωή