Menu

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Κορυφαίες στιγμές της βυζαντινής μουσικής στο Βελλίδειο (ΦΩΤΟ)

Αρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο, το συνέδριο με θέμα «H Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής (1814-2014). Καθιέρωση – Προβληματισμοί – Προοπτικές».

Κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τα μέλη της εκκλησιαστικής μουσικής παράδοσής μας.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνέδριο για τη Βυζαντινή Μουσική στη Θεσσαλονίκη

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την καθιέρωση της νέας μεθόδου της βυζαντινής μουσικής των Τριών Διδασκάλων Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος, Χρυσάνθου εκ Μαδύτων και Γρηγορίου Πρωτοψάλτου διοργανώνεται Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο.

Tίτλος του είναι: «H Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής (1814-2014). Καθιέρωση – Προβληματισμοί – Προοπτικές».

Διαβάστε περισσότερα...

Οσιος Γέροντας Πορφύριος: Η βυζαντινή μουσική θεραπεύει την κατάθλιψη

Η βυζαντινή μουσική, αγιάζει τον άνθρωπο αναίμακτα.

Ένα σπουδαίο θεραπευτικό μέσο για την ταλαίπωρη ψυχή του πεπτωκότος ανθρώπου, του εμπαθούς, είναι πράγματι η Βυζαντινή μουσική.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μάριος Τόκας και η σύνθεση για την Παναγία στο Άγιον Όρος (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 27 Απριλίου συμπληρώθηκαν έξι χρόνια χωρίς τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα. Έργα του έχουν ερμηνεύσει τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, αλλά αυτό που δεν είναι σε πολύ κόσμο γνωστό είναι η μοναδική εμπειρία που είχε στο Άγιον Όρος. Εκεί σύμφωνα με μαρτυρίες όσων των γνώρισαν συγκλονισμένος από τα χειρόγραφα που βρήκε και μελέτησε, έγγραψε το συμφωνικό έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία»!

Ακούστε το: 

Διαβάστε περισσότερα...

Τα εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου (Video)

Η ζωή εν τάφω
κατετέθης, Χριστέ,
και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο,
συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην.

Η ζωή, πως θνήσκεις;
πως και τάφω οικείς;
του θανάτου το βασίλειον λύεις δε,
και του Άδου τους νεκρούς εξανιστάς.

Διαβάστε περισσότερα...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται (Video)

«Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός, και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα. Ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα. Βλέπε ουν, ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθείς, ίνα μη τω θανάτω παραδοθείς και της βασιλείας έξω κλεισθείς. Αλλά ανάνηψον κράζουσα· Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός ημών, διά της Θεοτόκου ελέησον ημάς».

Διαβάστε περισσότερα...

Νέα δισκογραφική δουλειά βυζαντινής μουσικής αφιερωμένη στη Χάλκη του Οικ. Πατριαρχείου

Κυκλοφορεί τη Μ.Δευτέρα η νέα δισκογραφική δουλειά με βυζαντινούς ύμνους από τον Πρωτοψάλτοη & Μουσικοδιδασκάλο Νίκο Αμοργιανό, αφιερωμένη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Χαιρετίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, προλογίζει ο στιχουργός, ποιητής & δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαδόπουλος, αφηγείται η ηθοποιός Μιμή Ντενίση & ερμηνεύει ο Solist του Κλαρίνου Βασίλης Σαλέας, ενώ συμμετέχει η Χορωδία "Βυζαντινές Φωνές". Μία πολυτελής έκδοση που δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα, αλλά σκοπό έχει να αναδείξει την μεγαλειώδη ιστορική, εθνική & πολιτιστική πορεία της Σχολής αυτής & του Γένους.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS
presslogo1 (1).png
 
 

Αγιορείτικη Ζωή